Moș Nicolae – 6 decembrie

Sânnicoară un bătrân blând, cu plete albe, călare pe un cal alb, aduce prima zăpadă a iernii, dar păzește în perioadă mitologică și porțile cerului dinspre apus, locul pe unde Soarele încearcă să fugă spre miazănoapte. El salvează în fiecare an lumea ce pare că se prăbușește în haos. Această perioadă dintre Sânandrei și Sânnicoară este dominată de forțe malefice ce au un maximum de intensitate pe 30 noiembrie de Ziua Lupului- Sf. Andrei.

În tradiția veche el ține o balanță a moralității pedepsind pe cei care se abăteau de la dreapta cuviință și aducând nuielușe copiilor neascultători.

El este unul din personajele principale ale lumii precreștine, foarte iubit de oameni și a cărui putere era învocată de luptătorii plecați la război, pomenit de corăbierii pentru a le acorda ajutor – ca stăpân al apelor, învocat de fetele sărace pentru găsirea ursitului, protector al copiilor și orfanilor, sau ca ajutor al sufletelor. O zeitate iubită, adorată, care readuce ordinea în haosul specific renovării timpului de la trecerea dintre ani, ceea ce face încă odată dovada că Anul Nou era serbat cândva de Sânandrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.