1-3 februarie – Martinii de iarnă / 2 februarie – Stretenia

imagine preluata de pe situl http://www.telegrafonline.ro/ziua-din-februarie-in-care-ursul-prevesteste-vremea

Martinii de iarnă sunt în număr de 3, serbaţi în 1-3 februarie, pe 2 februarie este serbat Martinul cel Mare. Martinii sunt cei care îi opresc pe lupi să mănânce vitele. Tot în acest scop gunoiul nu se dădea afară din casă, dar nici cărbunii sau cenuşa, pentru a nu se înmulţi lupii. Oile nu se scot din gospodărie, se ţine post şi se fac ritualuri menite să protejeze turmele. Dacă oamenii lucrau în această zi, îngheţau.

De Stretenie iese ursul din bârlog, aceasta fiind de fapt întâlnirea iernii cu vara. El iese pe la 9-10 dimineaţa şi joacă în jurul bârlogului, dacă este soare şi îşi vede umbra, adună lemne, îşi repară locuinţa şi reintră în ea urmând a se odihni până pe 15 martie, când iarna se sfârşeşte, dacă este înnorat, ursul nu mai intră în bârlog, căutându-şi de lucru prin pădure, spre bucuria oamenilor care ştiau astfel că iarna s-a sfârşit.

Vremea frumoasă de pe 2 februarie înseamnă că va fi o vară călduroasă şi îmbelşugată, ţurţurii mari însemnau o recoltă de porumb cu ştiuleţi mari. Luna nouă din această seară indică un an bogat. Dacă Stretenia găseşte gheaţă, o sparge, dacă nu, o aduce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.