10 februarie – Haralambie de ciumă

Sfântul Haralambie are putere asupra ciumei, holerei şi morţii, motiv pentru care sărbătoarea era ţinută cu mare frică. În icoane, Haralambie apare ţinând ciuma în lanţ. Legenda spune că datorită faptului că a suferit foarte mult în timpul vieţii, la moarte Dumnezeu l-a pus să-şi aleagă o răsplată. Sfântul i-a întrebat pe oameni ce să-şi aleagă şi aceştia l-au rugat să ceară ciuma, care făcea numeroase victime la aceea vreme. Dumnezeu i-a dat-o şi Sfântul Haralambie a legat-o în lanţuri ţinând-o până în ziua de azi. Când oamenii uită să îl sărbătorească, îi mai dă drumul pe Pământ.

Dacă ploua în acea zi, atunci vor mai continua apele să cadă încă 40 de zile. În această zi femeile coc un colăcel, îl rup în 4 bucăţi şi-l aruncă în cele patru puncte cardinale sau se dezbracă şi aleargă în jurul casei de 3 ori dimineaţa, la prânz şi seara ţinând prin aceste ritualuri duhurile necurate la distanţă.

Tot acum se dă de pomană pentru cei care nu au murit de moarte bună, iar coliva se păstrează pentru a fi dată la păsări în caz că se îmbolnăvesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.