14 octombrie Vinerea Mare de Toamna sau Sf. Parascheva

In 1641 moastele Sf. Parascheva au fost aduse la Iasi iar sarbatoarea a puratat mult timp numele de Sfanta Vineri de la Iasi, de altfel “paraschevi” in greceste inseamna vinery, asta deoarece in popor sarbatoare era cunoscuta din vechime ca Sfanta Vineri.
vinerea-mare-toamna
Sfanta Vineri sau Maica Vineri era reprezentarea zilei de vineri, o zi foarte iubita la noi. Sub chipul Maicii se ascund doua personaje aflate in opozitie: o sfanta benefica-diurna si una noctura-de multe ori demonica, ce controla lumea femeilor si activitatile ce tineau mai mult de tors. Sfanta Vineri era daruitoare de frumusete fetelor si o protectoare a femeilor maritate. Ea mai este considerate o aparatoare a calatorilor, animalelor si pasarilor. Femeile tineau cu strasnicie aceasta sarbatoare, nu torceau sau coseau pentru a nu le aparea negi pe maini sau mai rau pentru a nu orbi sau ramane vaduve ca insasi Sfanta.
Alte activitati interzise mai erau spalatul pe cap pentru a nu face viermi, imprumutatul din casa-pentru a nu seca sporul casei, petrecerile si iubirea trupeasca. Erau insa recomandate descantecul –pentru a indeparta bolile si curatenia prin casa.
De acum zilele devin friguroase, pentru ca la Vinerea Mare isi cumpara cojoc chiar si Sfantul Soare. In aceasta zi se dadeau berbecii in oi “Nunta oilor”, iar oamenii nu lucrau pentru a nu atrage traznetul, grindina sau bolile de cap si ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.