17 martie – ZIUA ŞARPELUI, Alexiile sau Alexa cel Cald

Toamna de Ziua Crucii, pe 14 septembrie, Sfântul Alexie încuie Pământul pentru a-i feri pe oameni de pagubele pe care micile vietăţi le pot provoca, iar primăvara pe 17 martie le descuie pe toate acele vietăţi care au hibernat în subteran (reptilele, mai ales) sau au stat ascunse sub coaja copacilor (insectele-gujulii). El este patronul acestora şi de aceea le trezeşte acum la viaţă, dar totodată pregăteşte Pământul de arătură.

Alexa cel Cald este numit şi stăpânul şerpilor, de aceea această zi mai poartă numele şi de Ziua Şarpelui, motiv pentru care dacă întâlneşti în această zi orice fel de şarpe, nu trebuie să-l ucizi, altfel rişti să ai o cumpănă în acel an, iar dacă vezi un şarpe în oricare altă zi a lunii martie, atunci acesta trebuie omorât, altfel se spune că el îţi ia puterea.

Mai trebuie să ştim că Şarpelui nu i se pronunţă numele de ziua lui, pentru a-i putea fi câştigată bunăvoinţa pe timpul verii, în caz contrar trebuie spus neapărat un descântec.

Şarpele casei se bucură la români de o mare preţuire, deoarece acesta apără casa de duhuri rele, farmece şi blesteme, el îşi face apariţia în jurul acestei date, iar casa care nu are un astfel de personaj mitologic este considerată necurată.

În această zi, în cazul în care cântă broaştele pentru prima dată, vor urma zile calde.

În dimineaţa acestei zile oamenii fac curat în livezi şi grădini, pe care le curăţă prin focuri purificatoare prin fumegării şi zgomote asurzitoare, obiceiuri care mai aveau şi rolul de a ajuta soarele să depăşească momentul echinocţiului de primăvara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.