Articol Ziarul de Iasi – “Măiastra – Povestea nespusă a iei”

Galeria Galateca a fost invitată de către Institutele Culturale Române din Berlin și Londra să itinereze expoziția “Măiastra – Povestea nespusă a iei” în cadrul unor Festivaluri de Cultură Română în Berna și Dublin.Articol- Măiastra - Povestea nespusă a iei - Ziarul de Iasi, Ziurel

În Berna, în locația Yehudi Menuhin Forum, expoziția va avea loc între 11-13 septembrie, iar în Dublin la Europe House, între 14 – 24 octombrie. În ambele locații, alături de expoziția “Măiastra- Povestea nespusă a iei” – inițiată și concepută de Galateca prin expoziția din 2013 și continuarea acesteia din 2014 – vor avea loc concerte de muzică clasică sau muzică experimentală, spectacole de teatru, proiecții de filme artistice și documentare, lecturi și reprezentații literare. Prin anvergura sa, festivalul organizat de Institutul Cultural Roman reprezintă o premieră în colaborarea româno-elvețiană pe plan cultural.

Expoziția “Măiastra – Povestea nespusă a iei” aduce în centrul atenției IA ca simbol identitar și obiect de artă. IA era considerată un veșmânt ritualic, sacru, ce însoțea femeia pe tot parcursul vieții. Ca orice veșmânt tradițional, IA constituie o secvență a memoriei colective iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul și prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam. Expoziția va prezenta o selecție de ii de patrimoniu sub forma unei instalații de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteței Sale Regale, Regina Maria a României în veșmânt tradițional românesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelică din colecția britanicei Beryl de Zoete și fragmente din texte antropologice și etnografice de referință ce vor dezvălui semnificația semnelor cusute pe ii.

Expoziția itinerantă “Măiastra – Povestea nespusă a iei” este un proiect colaborativ al galeriei GALATECA în parteneriat cu Institutul Cultural Roman și Muzeul Horniman din Londra. “Măiastra – Povestea nespusă a iei” și “IA. Poartă spre infinit” fac parte dintr-un concept expozițional de recuperare identitară inițiat de galeria GALATECA și inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Expoziția va fi completată de opere de artă influențate de motivele și semnele de pe ii, ‘IA Gheparda’ a artistului Aurel Tar și ‘Anemona’ de Vlad Țenu, alături de mai multe obiecte de design contemporan NeoGalateca inspirate din cultura tradițională română, precum Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Iutta, FurgaMurga şi de o paradă a iilor pe străzile Bernei.

Expoziția „Măiastra. Povestea nespusă a iei” va avea vernisaj: joi, 11 septembrie, orele 19.00 la Yehudi Menuhin Forum, iar pe data de 12 și 13 septembrie (inclusiv) expoziția va putea fi vizitată între orele 11.00 și 18.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.